110 годишнината на „Св. Св. Константин и Елена“

Още

110 годишнината на първия български морски курорт „Св. Св. Константин и Елена“ беше отбелязана в Български културен институт – Берлин с представянето на книга, фотоизложба и среща на български и немски общественици, студенти и ученици с доайени на курорта. Събитието е част от юбилейната програма за честването на годишнината в ключови за българския туризъм дестинации като Германия, Чехия и Русия и се осъществява с подкрепата на Община Варна.

За първи път пред публика бе представена книгата „110 години курорт Св. Св. Константин и Елена. Морска и СПА дестинация“, издание от 2018 година, в чието съдържание са включени всички значими събития и факти от историята на курорта - от създаването му през 1908 г. до развитието му като курортен комплекс в наши дни. Изданието е на български и английски и представя термалното богатство на Св. Св. Константин и Елена, природните му ресурси за СПА, Балнео и Уелнес туризъм, дългогодишните традиции в морелечението и климатолечението, съвременните хотели и СПА центрове, условията в курорта за ваканция, спорт, рехабилитация и грижи за здравето.

Публиката имаше възможност да се срещне с доайени на курорта, чиято професионална кариера е свързана с развитието му като туристически комплекс и да научи още любопитни факти - че първите чуждестранни туристи са от Чехия и че в тяхна чест първият хотел на курорта е наречен „Прага“. Бе представена и фотографска експозиция от черно-бели и цветни фотографии, както и рисунки, запечатали красиви пейзажи от курорта. Вечерта беше съпроводена с музикалните изпълнения на журито на Втория международен младежки клавирен конкурс за българска класическа музика, който се провежда в Българския културен институт в Берлин.

Изложбата може да бъде видяна до 28 юни. След това експозицията ще гостува на Българския културен институт в Прага.